„Érj el idáig, és majd beszélünk a többiről is, ha eljön az ideje!”

Minden jónak kezdete és vége Krisztus

„Nagyon örülök, gyermekem, hogy lelked érdekében Isten igéjét keresed! Nyisd ki füledet, én pedig jó dolgokkal töltöm meg!

Figyelj, gyermekem!

Ajkaid mormolják mindig az imát: „Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam!” Lélegzeted tapadjon Üdvözítőnk Nevéhez!

Hosszú idő után az értelem hozzászokik ahhoz, hogy belső hangján ismételje. Miután az értelem az ima által megtisztul, levezeti azt a szívbe. Így valósul meg az értelem, a gondolkodás és a szív egyesülése. A folyamatos könyörgéssel, a ki- és belélegzéssel az ima utat talál a szívhez, így lesz eggyé értelem, gondolkodás, szív. Mivel a szív folymatosan megtisztul, képes fogadni az őt beárnyékozó kegyelmet a neki megfelelő mértékben. Ezután lassan-lassan, anélkül hogy észrevennéd, menny és Paradicsom születik benned.

Eddig a pontig tart a „gyakorlat”, ezután kezdődik a teória, a szemlélődés. Érj el idáig, és majd beszélünk a többiről is, ha eljön az ideje!

Tudd meg, hogy minden jónak kezdete és vége Krisztus. A magunk erejéből semmit sem tudunk tenni, ha Krisztus először nem működik együtt velünk kegyelmével. Ő fedte fel magát elsőként előttünk, mi csak ezután ismertük meg őt. Azért szeretjük őt, mert ő előbb szeretett mindket (Jn 13,34). Ha ő nem cselekszik, a jó nem fog működni bennünk.

Részlet Hészükhaszta József: Az Isten megismeréséről, 70. levél, 257-258.o.